Vores eventyrlige fortælling

Rite Højskole er centrum for alle vore strikkedamer

Lettiskstrik udspringer af Rite Højskole, som blev oprettet i Letland i 1994

 

En kreds af danske højskolefolk og lokale lettiske ildsjæle stod bag oprettelsen. I dag findes der en lettisk og en dansk støttekreds, som er basis for skolen.

Kvinderne omkring højskolen ville fra begyndelsen gerne sælge deres håndstrikkede vanter og sokker og dermed bidrage til skolens økonomi samtidig med at de selv tjente lidt til livets opretholdelse.

I 1994 var det svære tider i Letland kort efter deres frihed fra Sovjetunionen. Der var stor mangel på mange af de ting som forekommer os naturlige.

Strikningen er gennem årene blevet forfinet med bedre uld og mere præcist håndværk og mere kvalificerede strikkere. I starten var det vigtigt, at vanterne og sokkerne var grove og varme til de kolde lettiske vintre, der gik ned til minus 30 grader.

Lettiskstrik fremtræder i dag som rent kunsthåndværk fortsat med baggrund omkring højskolen med 10- 12 strikkende kvinder. Ulden er fortrinsvis vokset på lettiske får og forarbejdet i Letland. Mønstrene er typisk lettiske med symboler der rækker århundreder tilbage i tiden. Samtidig har kvinderne været i stand til at skabe nye design stadig med kvaliteten i højsædet. I dag tilbyder vi en lang række produkter.

Kvinderne tjener en pæn løn og overskuddet ved salget går til kurser på højskolen.

Salget sker i tæt samarbejde med den danske del af støttekredsen for Rite Højskole.

Lokale mænd og kvinder kommer for at sælge strikvarer til os
Billede af lokale mænd og kvinder der kommer til højskolen for at sælge deres strikvarer til os
Strikning i fællesskab på Rite Højskole (Rite Tautskola)
Lettiske kvinder fra Rite højskoles opland er forsamlet for i fællesskab at raffinere deres strikketeknik og udveksle mønstre.